Information dokumentär

OM DOKUMENTÄRFILM

När jag för många år sedan arbetade på Gotlands Tidningar, fick jag ibland skriva en levnadsteckning av avlidna personer. Jag upptäckte då, att när en man hade dött, fanns det oftast mycket att berätta. Men när en kvinna avlidit var det endast några meningar och avslutades med att hennes intressen var barnen och blommorna. Det här väckte min nyfikenhet. En människas liv, sammanfattat i några meningar. Det måste finnas mer att berätta.


Det gör det, jag lovar. Det är inte en slump att intresset för äkta historier har ökat, vi vill höra om hur det var - på riktigt! Här finns en ocean att ösa ur för vi alla bär på historier. Ta bara din gamla klänning, vad minns du kring den, vilka middagar, vem dansade du med och varför fick du laga hålet under armen?

De handlar inte alltid om en klänning. Det kan vara en förändring som skett i livet, hur du tagit dig ur något svårt och komplicerat, på egen hand eller i en båt på Medelhavet. Hur började ditt nya liv? Det kan vara Nisse som arbetat på samma arbetsplats i 40 år och sett förändringarna komma. Hur var det då? Hur är det nu? Vad vill han skicka med till framtida generationer? Berättelsen kan vara en hobby, du samlar på cyklar, eller tändsticksaskar. Varför gör du det? Vad får du ut av det? Kanske har du vårdat din hustru i många år och vill visa din kärlek genom en film. Kanske valde du att åka till Tanzania och hjälpa till att gräva brunnar? Hur var det? Hur påverkade det dem och dig?

Som du förstår kan jag fortsätta i evigheter när det gäller idéer för filmer. Just nu arbetar jag med en film där en person kombinerar kraniosakral terapi med jordning. Dessutom en film om en annan kvinna, som är invandrare och helt blind. Hon har lyckats trots alla odds."OM JAG NU HAR EN HISTORIA ATT BERÄTTA?"


D.      Så här gör du då


När du är intresserad av att få din berättelse dokumenterad på film. Tryck på knappen "Synopsis" och ladda ner ett dokument med några frågor. Fyll i det, copy-paste i formuläret och maila in det till mig, eller maila: media@gunillahellgren.se. Besvara frågorna så utförligt som du kan.


D.   Om jag beslutar att gå vidare och filma din berättelse

Då bokar vi in ett förutsättningslöst planeringsmöte (dag 1) och vid mötet går vi igenom din berättelse, den röda tråden och hur den ska lyftas fram.

Beroende på berättelsen behövs olika slags klippbilder. Klippbilder är filmsekvenser eller fotografier som bekräftar, förstärker och förklarar berättelsen ytterligare. Vid mötet planeras också för dess, när och var de ska filmas.

Under inspelningsdagen (dag 2) genomförs intervjun, antingen riggat för en sittande inspelning med vanlig mikrofon, eller så får du en mygga (en liten mikrofon fäst på din tröja). Klippbilder filmas också på inspelningsdagen (som är ganska intensiv), men även vid behov under ytterligare inspelningsdag (dag 3). Därefter så redigeras filmen, vilket tar åtskilliga dagar med bland annat ljud-, ljus- och färgbearbetning. Filmens längd påverkar givetvis tidsåtgången, både vad det gäller inspelning och redigering. Det här exemplet handlar om en film som är fem minuter.

D.    Istället för en bok


Idag är det många som väljer att skriva en bok om sitt liv, en händelse eller något annat som de vill berätta om. Men alla kan inte skriva en bok, därför erbjuder jag dig att göra din egen dokumentärfilm. Du får hjälp med att hitta den röda tråden i berättelsen och genom olika dramaturgiska grepp inom videoproduktionen, skapas en berättelse till eftervärlden som lockar tittare.

Jag har olika längder att erbjuda, men de är inte exakta utan beroende på historien får man anpassa tiden.


D.    Vad kostar en dokumentär?


En dokumentär kan kosta hur mycket som helst beroende på vad det är för slags produktion.


De filmer jag i första hand erbjuder har ett unikt upplägg. Genom att vi har möjlighet att dela på äganderätten blir kostnaden för dig betydligt mindre. Vill du ha filmen för dig själv, blir också priset lite högre. Eftersom jag arbetar självständigt med ansvar för hela produktionen (fd videoreporter på TV4),

har jag möjlighet att göra filmen till en betydligt lägre kostnad än vad det kostar när man måste hålla ett

helt team i arbete.

Se exempel på hur jag arbetar här:Jag planerar är att bygga upp ett bibliotek med många olika dokumentärer, berättelser, om förändringar i livet och hur det kan ge ringar på vattnet.

 
 
 
 

GUNILLA HELLGREN MEDIA

STORIES WE TELL - BERÄTTELSER VI MINNS

GUNILLA HELLGREN MEDIA

STORIES WE TELL - BERÄTTELSER VI MINNS